Friday, 11 April 2014

Second Year English (PB) - Guess Paper 2014

MCQ's (Synonyms) - Modern Prose & Heroes
Choose the best answer.
1. Each star makes its voyage in complete loneliness. (visit, appearance, journey, movement)
2. We find the universe frightening because of its immense distances. (small, huge, no, minor)
3. The space beyond the Milky Way is immensely cold. (shinning star, collection of stars, planets, the sun)
4. We are more critical than our forefathers. (credulous, logical, illogical, superstitious)
5. Thrifty housewives preserved their home grown vegetables and fruits. (frugal, dirty, spendthrift, careless)
6. Superstitious people believe in the signs of good or bad luck. (broad-minded, credulous, modern, intelligent)
7. He asserted that God put those tonsils in his son's throat for some good purpose. (claimed, retorted, answered, narrated)
8. No body ought to be compelled to earn his entire was through college. (expelled, engaged, forced, taught)
9. It is always to the detriment of their health. (damage, advantage, need, improvement)
10. The voice it heralded sounded in my ears like a summons to damnation. (paradise, hell, pressure, fair)
11. Sometimes there were unexpected respites. (joys, breaks, gifts, dreams)
12. I could hardly believe that three strenuous school terms had rolled away. (pleasant, tiring, critical, long)
13. Many people are reluctant to throw anything that looks like a book. (ready, worried, willing, hesitant)
14. It is sometimes difficult to find a scaffold for books. (classes, gallows, proper place, hidden place)
15. I walked on with an air of rumination. (remuneration, meditation, diffidently, differently)
16. I began to indolently study diseases. (gladly, quickly, lazily, indifferently. 
17. Gout was in its most malignant stage. (mild, initial, virulent, obvious)
18. I crawled out as a decrepit wreck. (strong, brave, weak, coward)
19. When I go into a bank I get rattled. (confused, sad, happy, angry)
20. My voice was sepulchral. (soft, loud, gloomy, low)
21. The people in the bank had the impression that I was an invalid millionaire. (illiterate, disabled, poor, very rich)
22. Occidental countries launched a warm hug to China. (western, eastern, northern, southern)
23. There is a lack of femininity in the Chinese women. (beauty, shame, fashion, womanliness)
24. Mao says that it is the people, and not things, that are decisive. (important, unimportant, trifle, problem)
25. A tremendous population explosion is taking place. (rapid growth, decrease, control, planning)
26. Nine and a half million perished in a single famine. (drowned, deprived, tried, died)
27. Food could not be distributed to the isolated areas. (at hand, remote, prosperous, well - off)
28. Abd-al-Rahman was a youth of exceptional nerve and ability. (good, strong, little, extraordinary)
29. In North Africa, he bravely escaped assassination. (punishment, murder, prison, capture)
30. Abd-al-Rahman imported exotic plants to his garden. (native, beautiful, best, foreign)
31.The head master showed discernment in judging my general ability. (wisdom, illiteracy, rejection, mystery)
32. After much reflection I put a bracket round it. (shadow, echo, thinking, wait)
33. I continued in this unpretentious situation for nearly a year. (troublesome, tiring, cruel, simple)
34. Naturally I am biased in favour of boys learning English. (bad, cruel, partial, dull)
35. Large parts were almost uninhabited. (unpleasant, underdeveloped, unpopulated, uncultivated)
36. The driver was reluctant to take Christopher. (willing, hesitant, eager, drunk)
37. They went to a well to replenish their water-bags. (empty, wash, refill, draw)
38. The land of thirst and death was an area notorious for sandstorms. (famous, noble, defamed, well known)
39. Lister's aim was the prevention of disease. (growth, stopping, pruning, flourishing)
40. Injecting carbolic acid was abandoned soon. (given up, adopted, practiced, propagated)
41. He discovered the body's natural armour, the leukocytes.(attack, prevention, defense, killer)
42. Lysozyme was the forerunner of penicillin. (herald, killer, father, companion)
43. Pasteur's father had been one of Napoleon's conscripts. (friends, servants, soldiers, opponents)
44. Until 1849, the industry of silkworm had flourished consistently. (declined, died, prospered, decreased)
45. Providentially, Pasteur's mind was not injured. (clearly, consequently, immediately, fortunately)
46. Pasteur arrived at the method of attenuating germs. (cultivating, growing, killing, weakening)
47. At first the British High Commissioner demurred. (admired, objected, stopped, instructed)
48. Turks vowed that death was preferable to rule by Greeks. (declared, said, repeated, swore)
49. Mustafa Kamal abolished the old Turkish script. (promoted, changed, supported, put to and end)
50. Mustafa Kamal was the saviour of Turkey. (leader, ruler, deliverer, destroyer)







Sunday, 2 March 2014

SECOND YEAR ENGLISH (PU) - GUESS PAPER 2014

Short Answers - Heroes
1. How did Churchil do his Latin Paper?
Ans. He wrote his name and number of question, and left the entire paper blank.
2. Why did Churchill not do well in the examinations?
Ans. He liked poetry and essay writing but the examiners were interested in Latin and Mathematics.
3. Which subject was taught to Churchill?
Ans. He was taught English at Harrow.
4. Who was Mr. Welldon? 
Ans. He was the hear of Harrow who judged the hidden qualities in Churchill.
5. How did Somervell teach English? 
Ans. He taught English very well by means of different colourful inks.
6. What good did Churchill's three years stay at Harrow to him? 
Ans. He learnt the basic rules of English during his stay which proved very useful for him in future.
7. What thing attracted Christopher to visit Sahara?
Ans. The threat of his foster mother to send him to Timbuktu attracted him to visit Sahara.
8. What was the most noticeable feature of the desert city named Ghardaia?
Ans. It was a typical desert city. Flies were in plenty there.
9. What did Christopher do at El-Golea? 
Ans. El-Golea was an oasis. Christopher used to take bath in a little pool and lay on the cool grass.
10. Who was Professor Claude Balanguernon?
Ans. He was a Frenchman who devoted his life to educate the Taureg people and became the guide of Christopher.
11. How did Christopher manage to get water at Abbangarit?
Ans. He used the wire of his recording machine and a tea-pot to get water.  
12. What did Christopher do when he reached Timbuktu? 
Ans. He took some rest, regained his health and planned for further adventures.
13. What is antiseptic method?
Ans. Killing of harmful germs by chemicals known as antiseptics is called antiseptic method.
14. What was the chief defect of antiseptic method?
Ans. This method not only destroyed the germs but also the white blood cells of body.
15. What part is played by the white cells in the blood of a human body?
Ans. These protect the body against diseases.
16. What is Lysozyme? How was it discovered?
Ans. It is a natural antiseptic discovered by Fleming while examining his own nasal secretions.
17. How was penicillin discovered?
Ans. It was discovered accidentally when a mould fell in the culture plate in Fleming's laboratory.
18. Why couldn't penicillin have been discovered in the research laboratories of America?
Ans. It was because their laboratories were dust-proof and very clean.
19. How can we say that Pasteur was a great patriot?
Ans. He served himself to serve in the army, saved the wine and silk industry of his country.
20. How did Pasteur discover the method of making vaccines?
Ans. He inoculated weakened germs into the healthy animals to save them from diseases.
21. What do you mean by spontaneous generation?
Ans. Spontaneous generation means that things change without the external influence.
22. How did Pasteur discover the treatment for the cattle disease, Anthrax?
Ans. He inoculated weakened germs into the healthy animals to save them from Anthrax.
23. How did Pasteur cure the silkworm disease?
Ans. By doing an epic of experiments and telling the cause of disease he cured the disease.
24. Which was the first human disease to which vaccination was applied?
Ans. It was Hydrophobia or Rabies caused by the bite of a mad dog.
25. Why was Mustafa Kamal sent to Anatolia? 
Ans. He was sent there to put down the rebels who were not obeying Padsha.
26. Why did Mehmet order Mustafa Kamal to return to Constantinople? 
Ans. Mehmet felt that he was working against the interest of his government.
27. What was Mustafa Kamal's reply? 
Ans. He said, " I shall stay in Anatolia until the nation has won its independence.
28. What was decided by the Grand Turkish National Assembly at the end of War?  
Ans. It decided by the unanimous vote to abolish the Sultanate in Turkey.
29. What were Mustafa Kamal's social reforms? 
Ans. He finished old title, abolished veil and allowed higher education for women.
30. What were Mustafa Kamal's economic reforms?


Ans. He encouraged heavy industry. The banking system was organized. New roads and railways were constructed.